Hvad er Norseman Xtreme Triathlon

Norseman Xtreme Triathlon er verdens hårdeste triatlon. Distance er den klassiske Ironman-distance: 3800 meter åbent vand svømning – 180 km cykling – 42,2 km. løb; men i bjerge.

Norseman Xtreme TriathlonNorseman Xtreme Triathlon
Norseman Xtreme TriathlonNorseman Xtreme Triathlon

Hvor mange triatlonstævner har fokus på, at være så flade så muligt har Norseman Xtreme Triathlon 5000 højdemeter! Deltagerne skal hele vejen til toppen, til toppen af bjertet Gaustatoppen 1850 meter over havets overflade.

Det gør ikke noget man starter på bunden så længe man slutter på toppen.

Hvad er Norseman Xtreme Triathlon?
I Norge har en lille organisation af frivillige gået sammen og skabt verdens hårdeste triatlon. Distancen er den samme som på en Ironman, hvilket i sig selv er ekstremt; men dertil er forholdene for deltagerne gjort ekstreme.

Dagen starter med, at deltagerne skal ombor på en færge, der sejler ud i en norsk fjord klokken 4 om natten. Fra færgen starter deltagerne med, at hoppe 4 meter ned i den kolde (13-15 grader) Hardangerfjord, hvorfra de så skal svømme de 3800 meter ind til land ved byen Eidfjord.

Norseman Xtreme Triatlon profil
Norseman Xtreme Triatlon højdeprofil

Våde og kolde skal deltagerne skifte fra våddragt, badehætte, svømmebriller m.m. til cykeltøjet, for nu venter der en 180 km. lang cykeldistance over fem bjergtoppe på hver over 1000 meter.

Når cyklingen er overstået venter et maratonløb. De første cirka 25 km er relativt flade, hvor deltagerne – hvis vejet tillader det – bliver lullet i en rolig stemning om, at nu går det godt. Men de næste 17,2 km af den 42,2 km. lange løbetur er konstant stigende, og slutter på toppen af et bjerg: Gaustatoppen som måler 1850 meter over havets overflade. De første 37.5 km løb er på asfalt, mens de sidste er på løse sten, stærkt stigende imod bjergets top.

  • Ingen depoter på turen – alt medbringes selv
  • Der er ingen tilskuere
  • Totale højdemeter er: 5000
  • Ironman Lanzarote har 2551 højdemeter
  • Mållinje på bjerget Gaustatoppen 1850 m

Deltagerne skal have egen følgebil med, den eller de personer er det eneste hjælp triatleten har. Det er også disse folk, der skal medbringe deltagernes cykler, uddele energi på ruten samt følge med triatleterne på de sidste kilometer op af Gaustatoppen.

Der er kun 236 startpladser til triatleterne; men der var 1954 ansøgere fra 54 lande til Norseman Xtreme Triathlon 2014. Blandt de 236 deltagere er halvdelen af pladserne reserveret til nordmænd, resten til os internationale atleter. Der gives 15% pladser til kvinder. Dermed er der kun 103 pladser, at kæmpe os for mænd som mig.

Udover de triatleter, som vinder en starttilladelse i lotteriet, så er der yderligere pladser reserveret til borgere fra lokalområdet (4), sponsorer (30) m.m. I alt gives der starttilladelse til 310 triatleter.

Når deltagerne har svømmet, cyklet og løbet 32,5 km skal de være blandt de 160 første. Er man efter denne placeringer går deltagerne ikke lov til, at fortsætte op på Gaustatoppen. I stedet bliver de sendt en mere flad (rullende bakker) vej hen til et skisportcenter, hvor de har mål. Distancen er igen den samme Ironman-længde; men blot ingen afslutning på bjergets top.

Hvorfor ekstrem triatlon?
Jeg er triatlet – langdistancetriatlet – jeg søger udfordringer. Da jeg i 2013 skulle til EM i Ironman, der foregår i Frankfurt am Main, manglede jeg den mentale udfodring. Jeg var sikker på, at jeg kunne gennemføre løbet. Det eneste udfordring lå i, at undgå mange tæsk under starten af 3000 mennesker på én gang i svømningen samt, at holde min cykelskadesfri, såfremt det lykkedes var jeg sikker på, at jeg ville fuldføre. – Så det blev kedeligt, skønt det var en Ironman.

Derfor valgte jeg, at jeg ville fuldføre en ekstrem triatlon. Nok er der kommet et par ekstra ekstreme triatlons til siden, jeg startede til triatlon; men at deltage i Norseman Xtreme Triathlon var den eneste ekstreme triatlon jeg ønskede, at deltage i… og gøre det under mottoet: No man or Norseman!

Det gør ikke noget man starter på bunden så længe man slutter på toppen.

Norseman Xtreme Triatlon er så ekstrem en triatlon, tåbelig samt med så syg en afslutning, at intet er sikker før, at toppe er nået og Norseman Xtreme Triathlon er fuldført. For at få noget konkurrence træning valgte jeg, at forberede mig til Norseman Xtreme Triatlon ved, at deltage i både den lange distance i Abu Dhabi International Triathlon (223 km) samt Ironman Lanzarote (226 km), som kaldes: Verdens hårdeste Ironman, men som dog er langt mindre hård end den ekstreme triatlon i Norge.

Skriv et svar